Oops! This site has expired. If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.

ER IS REEDS 8.000 EURO OVERGEMAAKT AAN SVSI. DE BOUW VAN DE WATERPOMP KAN BEGINNEN! WIE HELPT MEE
DE OVERIGE 2.500 EURO BIJ ELKAAR TE KRIJGEN ZODAT HET HELE DORP VAN TILU VAN WATER VOORZIEN KAN\
WORDEN? 

DEZE WEBSITE GAAT PER HALF JUNI 2019 OFF LINE. BEKIJK ONZE NIEUWE WEBSITE OP: 

WWW.NEPALBENEFIETAALSMEER.NL

Reis Nepal 2016 ivm mindfulness holiday en wederopbouw project Chepang Hills

Raju gives me Tika

Mijn 3 weken durende verblijf in Nepal zit er alweer op. Het is voor mij een enorme fijne, warme, soms ontroerende en zinvolle tijd geweest. Het mindfulness programma, het bezoeken van de projecten, ontmoeten van bekenden en vrienden en kennis maken met nieuwe boeiende mensen, maakte dat de tijd voorbijvloog. Vandaar nu vanuit thuis pas een verslag aan jullie.


Voorbereiding: De eerste week van mijn verblijf in Sapana village lodge werd gevuld met de voorbereidingen voor ons mindfulness meditatieprogramma. De kussens die de vrouwen van het vrouwenproject Sapana village skill women project hadden gemaakt, waren te zacht voor meditatiedoeleinden. Dus, op naar het stadje Tandi om de kussens opnieuw te laten vullen. Verder is de mediatieruimte in die week opnieuw geschilderd en heeft Barsha nog wat yogamatten aangeschaft, waarvoor mooie gekleurde hoezen gemaakt werden. Vervolgens kon de ruimte verder ingericht worden met o.a. kaarsjes, Tibetaanse vlaggetjes en Boeddhabeelden.  Dhruba had speciaal voor deze gelegenheid cementen Boeddhabeelden laten maken, welke uiteindelijk erg mooi bleken te staan bij de ingang van het hotel, waar ze nu zullen blijven staan. Het experiment kon beginnen en we waren klaar om de deelnemers te ontvangen.


Mindfulness programma: op 23 okt. arriveerden de 4 deelnemers vanuit KTM en een deelnemer was al in Sapana village lodge, waar ze hartelijk op Nepalese wijze werden verwelkomd door Naran en andere stafleden met een tika. Een kleine groep gemotiveerde mensen bij elkaar op een mystieke plek als deze, met uitzicht op de rivier, soms rondlopende olifanten en bij helder weer ook uitzicht op de toppen van het Himalaya gebergte, en dan nog op de achtergrond jungle geluiden en de geur van groene junglebomen en planten; wat kan er dan nog misgaan? Deze plek inspireerde mij enorm en het begeleiden van deze groep mensen ging als vanzelf daardoor. Buiten het programma om heeft Dhruba enkele malen yoga met ons gedaan en gedanst op Nepalese muziek. Tevens heeft hij, samen met Barsha met ons hun dagelijkse hindoeïstische puja ritueel gedeeld. Het beeld van de God Ganesh hield ons de hele week gezelschap.

De deelnemers waren na afloop ook erg positief. Bij de evaluatie werden nog enkele tips uitgewisseld, waar we volgende keer dankbaar gebruik van zullen maken. Dank aan de deelnemers.  Zegt het vooral voort. Dit programma ondersteunt tenslotte voor een deel ook de projecten van Sapana village social impact en Nepal benefiet Aalsmeer.


Deze mooie meditatieplek heeft echt een inspirerende invloed. Dank daarvoor ook aan Karlien Bongers, die zeer helder heeft aangevoeld dat dit de ideale plek zou zijn voor deze gelegenheid en samen met Dhurba deze meditatieruimte mogelijk heeft gemaakt. 


Nadat de deelnemers waren vertrokken, kon ik wat tijd geven aan mijn vrienden en bekenden in Chitwan. Ik heb genoten van hen en van nieuwe boeiende ontmoetingen met mensen uit Nepal en andere landen. Een lange wandeling langs de rivier maakte dat ik ook in de dorpjes rondom Sauraha mooie mensen ontmoette. 


De volwassen olifanten en de baby olifant (Samraj) stalen regelmatig de show. De bezoekers en ikzelf genoten daar enorm van vanaf de terrassen van Sapana village lodge. 


Tijdens mijn verblijf was er Tihar fesival. Dit duurt 5 dagen en heeft als belangrijkste activiteit op dag 5 dat zusters tika’s geven aan hun broeders en andersom (Tika is een stip, in geval van Tihar een zevenkleurige stip, op het voorhoofd). Ik mocht Raju een tika geven. Raju is een van de oudste kinderen uit het kinderhuis waar mijn Nepalgeschiedenis mee startte. Hij is nu 17 jaar en had wat problemen. Ik ken hem al vanaf zijn 4e jaar. Hij was een van de eerste kinderen die werd opgenomen in het kinderhuis. Momenteel is hij onder Dhurba’s vleugels geplaatst. Hij krijgt in Sapana village lodge de gelegenheid om het hotelvak te leren. Hij heeft geen familie meer.  Ook de huishoudster en oppas van Dhurba en Barsha mocht ik een Tika geven. Dit was zeer ontroerend en ik voelde mij enorm vereerd.


Uiteraard bezocht ik ook Sapana school, het schooltje dat op het land van Sapana village gebouwd is en in het verleden ook voor een deel gesteund is via Nepal Benefiet Aalsmeer. Dit is een moderne school waar nieuw onderwijs geboden wordt met behulp van het teach the teacher systeem. Erg mooi en leuk om te zien hoe de kinderen daar de dag beginnen. Ze starten bij aankomst met het wassen van de handjes. Daarna wordt er kort gemediteerd en 2 aan 2 vertellen de kinderen aan elkaar wat ze de dag ervoor na schooltijd gedaan hebben. Er zal nog wel veel geld nodig zijn om ook kansarme kinderen op deze school op te kunnen nemen. Voor meer info kan je kijken op: http://svsi.org/our-works/sapana-school/


Schoolprojecten Chepang Hills: in de laatste week bezocht ik Latauli school, een van de 2 schooltjes die door Nepal Benefiet  Aalsmeer dit jaar ondersteund werden. Dit mag ik wel het hoogtepunt van mijn verblijf in Nepal noemen. Het was voor mij een zware wandeltocht en klim omhoog en toch zeer de moeite waard. Als je via bijgaande link het filmpje bekijkt, denk ik dat je zelf misschien iets kunt ervaren van wat ik bedoel. Twee schoolgebouwtjes zijn gerestaureerd en een is helemaal nieuw gebouwd. Er zijn nu 5 klaslokalen en een kantoor. Dat betekent dat er ongeveer 17 kinderen in een klas zitten ipv 40 voorheen. De gebouwen zijn zo goed mogelijk aardbeving bestendig gebouwd.  Er is nu ook een waterleiding aangelegd. Het blijkt dat veel van dit soort dorpjes in de heuvels helemaal geen water hebben. De mensen moeten dus wekelijks uren lopen met watertanks op hun rug. Je snapt hoe blij ze nu zijn met deze watervoorziening. Het transport van de bouwmaterialen werd gedaan door de dorpsbewoners. Deze mensen werden betaald per kg materiaal dat zij droegen. Vandaar dat de transportkosten nogal hoog zijn geweest.

De cadeautjes die ik o.a. van kinderen op de verjaardag van Luci Beumer meekreeg, werden op dit schooltje uitgedeeld en nadat ik met 1 kindje aan een kleurplaat begon te kleuren, begonnen alle kinderen spontaan te kleuren. Met een warm en dankbaar gevoel namen wij afscheid en vingen we de tocht naar beneden aan. Ik weet weer heel goed waarom wij samen dit werk doen.


Volgende benefietconcert: het raakte mij dat er in verschillende van dit soort dorpjes in dit gebied gewoon helemaal geen water is. Zelf ervaarde ik dat water in deze hitte en met het moeten afleggen van zulke grote afstanden te voet, enorm belangrijk is. Wellicht kunnen we ons steentje in de toekomst bijdragen door nog een dorp te kunnen helpen aan watervoorzieningen. Ik zou zeggen: op naar een volgend benefietconcert.

Zie in de bijlage nog enkele foto’s. Via deze link https://www.youtube.com/watch?v=uqSXCQK65Xk kan je een mooi filmpje bekijken van de trip naar het schooltje door de heuvels. Meer foto’s en verslagen kan je ook bekijken op de facebookpagina: https://www.facebook.com/nepalbenefietaalsmeer/?fref=ts

Binnenkort zet ik een uitgebreid foto album op de website van Nepal Benefiet aalsmeer.

Nogmaals dank aan allen die meehelpen om dit mogelijk maken en hopelijk kunnen we op jullie steun blijven rekenen.