Oops! This site has expired. If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.

ER IS REEDS 8.000 EURO OVERGEMAAKT AAN SVSI. DE BOUW VAN DE WATERPOMP KAN BEGINNEN! WIE HELPT MEE
DE OVERIGE 2.500 EURO BIJ ELKAAR TE KRIJGEN ZODAT HET HELE DORP VAN TILU VAN WATER VOORZIEN KAN\
WORDEN? 

Gerealiseerde projecten bekeken in maart 2011 

2009: Toiletten en wasbakken:

In 2009 sponsorden we middels de Aalsmeerse benefietconcerten en giften van vele mensen tientallen toiletten en 2 wasbakken met schoon drinkwater en 1 waterpomp bij 2 schooltjes, Bahdrani school en Chitrasari school. Het zag er allemaal prima verzorgd uit. Aan 1 persoon op Chitrasari school wordt een klein bedragje gegeven om de boel schoon te houden, en schoon was het. Dhurba zorgt ervoor dat 1 persoon (meestal een van zijn stafmedewerkers van zijn lodge) de verantwoordelijkheid krijgt voor het onderhoud. In Bahdrani woont Tanka, zijn kok. In Gothauli waar ook toiletten staan via Aalsmeer woont Ram, zijn boekhouder. Hier was op de deur van het toilet aan het begin van het dorp mijn naam geschilderd en de bedoeling was om Aalsmeer als sponsor te noemen. Echter tot onze grote verbazing stond er "Alkmaar" vermeld. Was wel even komisch. Dhurba heeft Ram direct opdracht gegeven om dit te veranderen en enkele dagen later kon ik een foto nemen van deze toilet met Aalsmeer erop vermeld. De zeep die een jaar lang gegeven werd door Aalsmeer die bij de toiletten en wasbakken gelegd wordt, is nu 1 jaar door Dhurba betaald, dat kan hij niet blijven doen. Ik heb met de NGO chairman gesproken, of zij dit het komende jaar willen doen, dat gaat nu waarschijnlijk gebeuren. De leraren op de school in Chitrasari geven nog steeds hygienelessen en de kinderen zijn daar nu echt gezonder, dat heeft Karlien Bongers (Bunch) bij de medische check ups ook dit jaar weer kunnen vaststellen. Fantastisch dus.

2010: schooluniformen en de start van een eigen bedrijfje (incl. tassen, schoenen en sokken) en 2 computers:

De schooltassen, schooluniformen en schoenen zijn aangeschaft. De schooluniformen zijn nog niet klaar en dat heeft een goede reden. Dhurba ontmoette enkele Nepalese vrouwen die een eigen atelier willen starten. Hij heeft hen een microcrediet gegeven, een startkapitaal van 2000 euro. Zij hebben hiervan een cursus gedaan hoe schooluniformen te maken, machines en alle benodigde materialen aangeschaft en een locatie gezocht in het plaatsje Gothauli (waar ook de toiletten vanuit Aalsmeer gebouwd zijn). Vervolgens geeft Dhurba hun de eerste opdracht, jawel niet 300 uniformen, maar 400 schooluniformen vervaardigen, want bij deze hoeveelheid was wel een korting te bedingen. Hierdoor duurt het allemaal wel  langer, maar het mes snijdt weer prachtig aan 2 kanten. De vrouwen zijn zelfstandig een bedrijfje aan het opzetten en wij hebben de uniformen nu voor 200 kinderen (ieder 2 st.). We hebben deze vrouwen aan het werk gezien, echt fantastisch. Met zo’n microcrediet hoeven ze bij terugbetaling na 1 jaar geen rente te betalen, na een jaar een kleine rente, en zo loopt het per jaar op. De foto's van de in de maak zijnde uniformen en de aangeschafte schoenen, sokken en tassen kan ik al laten zien. Helaas nog niet de kinderen die ze dragen, wel jammer dat ik die gezichtjes nu in levende lijve mis als ze de uniformen krijgen. Daarvan volgen de de foto's nog.

  Computers: De 2 computers voor Chitrasaris school zijn nog niet aangeschaft. De reden hiervan is dat er voorheen 2 computers gestolen waren. Er slaapt nu 1 persoon iedere nacht op de school om dit te voorkomen. Doch er is dan een examenperiode op komst. De kinderen gaan dan niet naar school. Ze gaan thuis leren en doen elders examen (is gewoon een overgangstest naar het volgende schooljaar). Vervolgens hebben ze vakantie daarna. Dan slaapt er dus niemand op school. De schoolcommissie vond het beter de computers aan te schaffen na deze vakantie, dan kan er weer iemand gaan slapen. Ik stelde voor om laptops aan te schaffen die de docenten mee naar huis konden nemen. Maar dat vond men geen goed idee, want laptops zijn te kwetsbaar en gaan te snel kapot als er kinderen op werken. Reparaties hieraan kan met niet betalen. De computers zullen binnen nu en ongeveer 2 weken worden aangeschaft. Hiervan worden de foto's en rekeningen nog opgestuurd.

Sapana women skill development project:  

dit project loopt al enkele jaren en mede dankzij "Return to sender" waarvoor Katja Schuurman in Sapana village is geweest, worden de prachtige producten die de vrouwen in hun splinternieuwe onderkomen maken, in o.a. talloze Hema filialen verkocht. Ik heb enkele producten meegenomen om op de komende benefietavond te verkopen. Alle producten kunnen via hun website besteld worden: zie www.sapanadesign.com

NIEUWE PROJECTEN voor 2011 

2011: Leren van elkaar: In Nederland hadden Bep en ik op de St. Antoniusschool in Kudelstaart een fotopresentatie over Nepal gegeven aan de groepen 6, en een filmpje opgenomen van de kinderen waarop ze vragen konden stellen aan de kinderen in Nepal. Op het schooltje in Chitrasari  hebben we dit laten zien en ook weer een filmpje opgenomen. Zo proberen we de kinderen elkaars cultuur een beetje te leren kennen. Was erg leuk. We werden eerst op zijn Nepalees gehuldigd, dat hoort er daar nu eenmaal bij. Ze zijn erg dankbaar voor onze hulp.

2 Drinkwaterpompen in Chepang hills: voordat we deze huldiging en bijeenkomst meemaken op deze school, heeft Dhurba ons meegenomen naar Chepan Hills, dat is een zeeeeer arm gebied in de heuvels. Hier hebben we ook een schooltje bezocht en een medisch centrum. En daar is zeer hard hulp nodig. Dit zijn gebieden waarover ik dan altijd denk, tja maar waar te beginnen, er is zoveel dat gedaan kan worden. In ieder geval had ik nog 500 euro over van ons vorige benefietfeest 2010. Dit gaat besteed worden aan 2 drinkwaterpompen in het plaatsje Siddhi. Er staat nu 1 pomp die gebruikt moet worden door 200 studenten en de omwonende Nepalezen. Ze moeten erg lang in een rij wachten om water te kunnen pompen. Twee erbij is al erg fijn. Iedere druppel is er dan maar weer een, nietwaar?

 

Medisch centrum in Siddhi: de situatie in dit dorpje en de medische voorzieningen zijn erg schrijnend hier. Er werken voor 4000 inwoners slechts 4 healthcare workers. Dit zijn mensen die 11 jaar naar school geweest zijn (gewone schoolperiode) en 3 maanden een cursus healthcare hebben gekregen. Ze worden betaald door de overheid. In dit plaatsje sterven erg veel moeders bij de baring van hun kinderen. Men weet gewoonweg niet hoe zwangere vrouwen te behandelen. De vraag is om een gebouw te bouwen waar vrouwen opgevangen kunnen worden, maar eigenlijk is een nog grotere vraag om bijvoorbeeld artsassistenten Gynaecologie uit Europa te halen en de healthcareworkers enkele maanden daar te trainen. Dit kost geen geld, wel een zeer grote inzet en compassie om dit werk te doen. Wie weet vinden we zulke mensen in Nederland. Wie kent instanties die bijvoorbeeld gynaecologie studenten uitzendt om mensen te trainen in Nepal?

Schoolkind sponsoren: toen we met Dhurba door het dorpje Gothauli liepen, kwam er een vrouw op Dhurba af en vroeg of hij een van haar kinderen wilde sponsoren om naar school te gaan. Dhurba doet dat al voor enkele kinderen uit dit dorp. Echter hij heeft natuurlijk ook een limit en dat is altijd weer lastig. Welk kind wel en welk kind niet. Om een kind naar school te kunnen laten gaan, kost 150/200 euro per jaarDit is ongeveer 16 euro per maand.  

Wat te sponsoren in 2011: vervolgens hebben we samen met alle docenten van Chitrasarischool gekeken wat voor hen het hardst nodig is het komend jaar. Dat is een aardige verlanglijst en wordt best moeilijk kiezen, vind ik.
 

Uitbreiding van de bibliotheek: ze hebben nu een zeer kleine bibliotheek voor ongeveer 500 studenten. Op het dak zou een extra gebouw bijgebouwd kunnen worden, waar studenten ook kunnen zitten om te studeren.

Meer en betere boeken. Er staan nu boeken in die Europese mensen hebben meegenomen. Eerlijk gezegd hebben ze daar niet zoveel aan. Ik stel voor om geld te geven, zodat ze zelf de boeken kunnen aanschaffen die ze nodig denken te hebben. 

Speeltoestellen: Buiten de school is een groot grasveld. Hierop wordt gespeeld, echter er zijn helemaal geen instrumenten, zoals bijvoorbeeld: volleybalnet, voetbaldoeltjes, schommel etc.

Schooluniformen voor meer kinderen: er zijn nu schooluniformen voor 200 kinderen in de maak. Er zijn 500 kinderen op school. Het zou mooi zijn indien we ieder jaar weer enkele groepen kinderen van uniformen zouden kunnen voorzien. Hiermee geven we de vrouwen van het atelier weer werk!

Waterfilters vernieuwen: de waterfilters voor de drinkwaterpomp en wasbakken moeten iedere 4 maanden vernieuwd worden. Kosten: 120 euro per jaar (40 euro per keer).

Kennisoverdracht: teach the teacher: Ook hier wordt de behoefte geuit om meer kennis over lesgeven te verkrijgen. Dus ook hier zouden we mensen uit Holland willen zoeken die bereid zijn enkele maanden les te geven aan de docenten, bijvoorbeeld tegen kost en inwoning. Want ik leer meer en meer dat de mensen daar er ook best graag iets tegenover willen stellen en dat is ook heel gezond, lijkt mij. Wie kent instanties die docenten of studenten uitzendt om docenten in Nepal te trainen.

Inmiddels is Dhurba een maand in Nederland geweest. We hebben toen samen besloten toch de hygiëneverbetering aan te pakken in Chepang Hills. Zie voor de projecten waar we in 2011 voor gaan: benefiet 5 nov. 2011

Zie foto's van de projecten het fotoalbum: "projecten bekeken 2011"

Zie voor ons reisverslag het subtabblad: Reisverslag 2011

Ga naar boven