ER IS REEDS 8.000 EURO OVERGEMAAKT AAN SVSI. DE BOUW VAN DE WATERPOMP KAN BEGINNEN! WIE HELPT MEE
DE OVERIGE 2.500 EURO BIJ ELKAAR TE KRIJGEN ZODAT HET HELE DORP VAN TILU VAN WATER VOORZIEN KAN\
WORDEN? 

DEZE WEBSITE GAAT PER HALF JUNI 2019 OFF LINE. BEKIJK ONZE NIEUWE WEBSITE OP: 

WWW.NEPALBENEFIETAALSMEER.NL

WATER TEKORT EN WATER OVERSCHOT

Het onderzoek naar het waterprobleem en tekort in Kaule Iin de heuvels van Chepang hills loopt nog. Er is wat vertraging opgelopen doordat enkele waterdeskundigen in Nepal het niet zo serieus namen en we nog steeds niet zeker weten wat nu het beste gedaan kan worden en hoeveel dit gaat kosten. Tevens was het lastig onderzoeken ivm de hevige regenval. We zijn in gesprek met een stichting in Nederland, SamSam Water, die kan helpen bij het grondig onderzoeken wat. Zie de pagina over het waterproject


OP DIT MOMENT MEER ZORG VOOR DE GEVOLGEN VAN WATEROVERLAST 

Ook in Nepal is het klimaat aan het veranderen. Er is heel veel regen gevallen deze zomer. En na die vreselijke gevolgen van de aardbeving, zijn nu weer opnieuw veel mensen dakloos en sommigen hebben helemaal niets meer. 

In de streek waar de organisatie van SVSI vooral werkzaam is, de terrai in Chitwan, waren de gevolgen heftig. 


HUIZEN BOUWEN EN MICROKREDIET VOOR 8 FAMILIES

Nadat er eerst noodhulp gegeven is met behulp van SVSI en de opbrengst van de vele giften uit Aalsmeer (o.a. weer van OSA) is er een plan geopperd om een kleine gemeenschap in Malpur (vlakbij Sauraha in Chitwan) te helpen. Er zijn daar 8 families die momenteel in krotten moeten slapen. Deze bevolkingsgroep heet 'Musahar' en is een van de laagste kasten, origineel afkomstig uit India. SVSI wil hen overstromihgsbestendige huizen laten bouwen, waarvoor ze een soort van mIcrokrediet kunnen afsluiten. Nu realiseren we ons dat deze toch al arme mensen niet veel zullen hebben om terug te betalen. Toch wil men kijken of ze er iets voor terug kunnen doen. SVSI wil hen bijvoorbeeld wel helpen bij het vinden van werk. Dit principe ondersteunt Nepal Benefiet Aalsmeer. 


WE KUNNEN NU AL 2 FAMILIES HELPEN met de opbrengst van ongeveer 5.466 euro (hiervan is al een deel besteed aan eerste noodhulp). 

Per huis heeft men 2.000 euro nodig. Echter wij willen niet dat er nu 2 families een huis gaan krijgen en de andere families niet. Wie moet je dan kiezen??? We willen de zekerheid dat al die 8 families geholpen kunnen worden. 


WE ZOEKEN DUS MET SPOED 6 BEDRIJVEN OF GROTERE SPONSOR ORGANISATIES DIE 2.000 EURO WILLEN SPONSOREN ZODAT ALLE MUSAHAR FAMILIES IN MALPUR EEN HUIS KUNNEN BOUWEN, DIE BIJ EEN VOLGENDE MOESSON OVEREIND ZAL BLIJVEN STAAN.  


WIE HELPT MEE?

REISVERSLAG EN BEZOEK AAN 
Malpur huisjes ivm overstroming
Dit project is overgenomen door stichting Soul Venture, waar Nepal benefiet Aalsmeer nu bij is aangesloten. Dus ik ben ook hier even gaan kijken. Er zullen hier zo ik nu hoorde 12 nieuwe huisjes komen. Het is een kaste die heet Mushahar en al hun huisjes hier zijn door de overstroming vernietigd . Net als in Bagartol is dit land door de overheid voor hen beschikbaar gesteld, maar voor huizen moeten ze zelf zorgen. Dat is moeilijk voor deze arme mensen. Wel wil SVSI dat de bewoners er zelf hard aan meewerken. Dus ze doen iets terug door zelf te helpen bouwen, onder supervisie van de echte bouwers.
Soul Venture heeft al voor 2 huisjes ingezameld en Nepal Benefiet kan 2000 euro aanvullen. Ik hoop dat het niet te lang meer zal duren voor men kan starten met de bouw, want ook voor deze mensen geldt dat nog een regenseizoen in deze omstandigheden wonen erg zwaar zal zijn.

Sapana village lodge, February 22, 2018

Bijna een week in Nepal en wat voelt het vertrouwd. Vooral hier in Sapana Village lodge, alsof ik allemaal boers en zussen om mij heen heb. 's Morgens en ' s avonds beetje fris en overdag lekker aangenaam warm.
Ik heb mooi nieuws: Nepal Benefiet Aalsmeer gaat samenwerken met de stichting Soul Venture (de stichting van Riksja travel). Daar ben ik heel blij mee, want het betekent dat we de mogelijkheden om fondsen te werven kunnen uitbreiden. En dat is hard nodig, want we hebben veel geld nodig om Tilu's droom waar te maken: zijn hele dorp voor het hele jaar van water voorzien.

Tilu is al naar zijn dorp Tobang gegaan om erop toe te zien dat er gestart wordt met het waterproject bij het schooltje daar en de sanitaire voorzieningen. Zelf ga ik, samen met Dhruba en Sujan maadag a.s. die kant op. Nrimal van het ingenieursbureau Kanchan Nepal, die het hele project gaat leiden ter plekke zal maandag ook naar Tobang komen. We gaan alle mogelijkheden daar bekijken en een totaalplan maken. Spannend! 


Overstroming noodhulp
Samen met Roshan, een van de obers in Sapana village lodge bezocht ik het dorpje Bagartol waar met behulp van Nepal benefiet Aalsmeer 2 huisjes gebouwd zouden gaan worden. Ik heb nu kennis gemaakt met de gezinnen die hierin komen te wonen. De bouw is gestart, echter ze vertelden ons dat de afgelopen 2 weken niet meer gebouwd is. We gaan er achteraan dat dit zo snel mogelijk herstart wordt, want zoals deze mensen nu wonen, is, zeker nu het volgende regenseizoen eraan komt echt niet wenselijk.
Dhruba heeft wat telefoontjes gepleegd en vandaag zouden ze het dak gaan plaatsen. Dan kunnen deze mensen in ieder geval hun spullen binnen zetten. Het zijn 2 oudere echtparen die deze huisjes krijgen. Er zijn in deze gemeenschap al andere sponsors geweest die huisjes hebben laten bouwen voor andere slachtoffers. Deze 2 gezinnen zijn de laatsten die een nieuw huisje nodig hebben. De beide mannen van deze families zijn ziek en gehandicapt door een ongeluk. Beide koppels hebben een zoon, die vertrokken is naar het buitenland om werk te zoeken. Normaliter zorgen de kinderen voor hun ouders hier. Dat is nu dus niet het geval. Dit gebeurt de laatste jaren vaker in Nepal, zeker na de aardbeving en nu afgelopen jaar na de overstroming vertrekken de jonge mannen om elders geluk te zoeken. Trieste zaak voor hen. En ik ben blij dat we deze mensen kunnen helpen. Ik kan er deze week op toezien dat er ook doorgebouwd wordt, zodat ze niet nog een regenseizoen in deze erbarmelijke situatie hoeven door te brengen.


Zondag 25 febr. 2018
De daken zitten erop!!! Hoera. Het kan dus blijkbaar wel in 1 dag, 2 huizen van daken voorzien. Helemaal blij. Ik was wel wat verbaasd dat de families niet direct hun spullen naar binnen brachten, maar daarvoor blijkt vandaag niet de goede dag te zijn. Men verhuist hier op bepaalde dagen, dagen dat de energie hier goed voor is. En dat is morgen. Gelukkig is hiet droog! Dank nogmaals aan alle sponsors
Mei 2018: inmiddels is bekend dat dit project in Malpur van 12 nieuwe huisjes, geheel wordt gefinancierd door de landelijke Rotaryclub in Nepal. De 2000 euro die Nepal Benefiet aan Soulventure had overgedragen, wordt teruggestort en gebruikt voor het waterproject!

EN: Nepal Benefiet Aalsmeer wordt een zelfstandige stichting onder dezelfde naam: Stichting Nepal Benefiet Aalsmeer. Samen met Laura Tas, luci Beumer en Belinda Buskermolen vormen wij het splinternieuwe bestuur!